Visste du att den orgasm som de flesta kvinnor har lättast att få är klitorisorgasmen? Det är en så kallad peak-orgasm som uppstår genom att kroppen spänner sig rejält, men som efteråt gör oss fullständigt avslappnade.
Många kvinnor beskriver klitorisorgasmen som en skarp och intensiv orgasm, och den kallas ofta för ”den lilla snabbisen”. Men man kan bygga upp den över längre tid, genom kontrollerad och noga utförd stimulering, och på så vis få fram en mer explosionsartad orgasm.
Under själva orgasmen drar klitoris ihop sig med pulserande rörelser. En klitorisorgasm varar typiskt mellan 10 och 30 sekunder, och har då 3 till 16 sammandragningar.
Orgasmen kan uppnås på flera olika sätt, och som kvinna kan man naturligtvis göra det på egen hand, antingen genom att använda fingrarna eller med hjälp av sexleksaker. Man kan också låta sig stimuleras av en partner, med samma tillvägagångssätt eller med tekniker man inte klarar av när man är ensam.
Men låt oss nu först titta närmare på vad klitoris egentligen är och var den faktiskt sitter.
Så hittar du klitoris
Klitoris är ett litet men känsligt organ, som på alla däggdjurshonor (inklusive människokvinnan) är den placerad i toppen av de yttre könsorganen, där blygdläpparna möts.
En klitoris kan dock se ut på många olika sätt – precis som en penis. Och när en kvinna bli upphetsad så fylls klitorisen med blod och utvidgar sig – precis som en penis. Men till skillnad från en penis så har klitoris bara ett syfte, nämligen att ge sexuell tillfredsställelse. Kanske är det därför den har hela 8000 nervändar. I jämförelse har ett ollon ca. 4000. Det betyder i alla fall att inget annat mänskligt organ kommer i närheten av att vara lika känsligt som klitoris.
Den synliga delen av klitoris är dock bara toppen av isberget, för den största delen ligger dold inne i kroppen. Klitoris fortsätter faktiskt att växa hela livet ut, precis som öronen och näsan, och blir ungefär 8 cm lång. Då en kvinna når övergångsåldern är klitoris därför ca. 5 gånger så stor som den var i tonåren.
Fun fact! Vi börjar alla livet med kvinnligt kön i det tidiga fosterstadiet. Det är först när fostret är knappt 12 veckor gammalt som det har utvecklats en penis – om det är av manligt kön vill säga. Med andra ord har du också haft en klitoris, oavsett vilket kön du har idag, men om du är man så har din klitoris utvecklat sig till ditt ollon istället. Penis och klitoris uppför sig dock på samma sätt även i vuxen ålder. När de blir upphetsade så fylls båda två nämligen med blod, svullnar upp och blir styva.
Vägen till klitorisorgasmen
För många utan klitoris är den lite av en gåta och det krävs också lite finess för att tillfredsställa den. Men vi lovar att det är mödan värt. När klitorisen är helt upphetsad så nästan skriker hela området efter beröring och dess lyckliga ägare kan få flera orgasmer på rad.
Detta är våra tips till hur du/ni finner vägen till halleluja.
Psst! Om du är nyfiken på vilken del av hjärnan som är kopplad till klitoris och varför den kunskapen är en del av lösningen på ”orgasmklyftan” så hittar du alla svaren i det här blogginlägget: Klitoris på hjärnan.
För dig som har en klitoris
Enligt orgasmexperten Katrine Berling så ligger nyckeln till att få klitorisorgasmer i att använda både ljud, rörelser och andning. Ljud, som t.ex mmmm och ahhhhhh, hjälper till att öppna upp kroppen och göra den mottagbar för orgasmen. Detsamma gäller även andningen, som också hjälper till att bygga upp orgastisk energi. Så håll inte igen, utan låt dig själv stöna högt och andas djupt.
Kroppens rörelser är också viktiga när man gärna vill uppnå klitorisorgasm. Det kan t.ex. vara små rörelser med höfterna eller att smeka brösten, något som både du och din partner kan göra.
Se också våra tips på hur du får klitorisorgasmer med sexleksaker längre ner i artikeln.
För dig som vill stimulera din partners klitoris
Om du vill ta dig an din partners klitoris och ge den lite kärleksfull behandling, tänk då på att den bara är ett litet organ som tillhör en hel människokropp. Börja därför med att fråga din partner vad som känns skönt och be om feedback när du rör henne.
Fråga t.ex. ”Så här?”, ”Hur känns det?”, ”Hårdare eller mjukare?”, osv. Att fråga är inte bara ett bra sätt att ta reda på vad som fungerar för din partner, utan det kan också utveckla sig till ett supersexigt tillägg till leken.
Några har en så känslig klitoris att de helst inte vill att den ska röras överhuvudtaget. Andra vill gärna ha mer hårdhänta, cirkulerande rörelser och ett relativt hårt tryck mot blygdbenet. Sedan finns det de som inte vill att man rör vid klitorisen direkt på knoppen (eller klitorisollonet, som det också kallas), utan föredrar gnidande rörelser till vänster och höger om den.
Lär känna din partner, börja långsamt, och håll ögonen på hur hon reagerar. Använd sedan det du lär dig för att ge hennes klitoris den kärlek som den vill ha och förtjänar.
Du kan naturligtvis också ta hjälp av en fingervibrator som en hjälpande hand på vägen.
Arbeta dig långsamt mot målet
Som sagt är det alltid en bra idé att börja försiktigt – och inte ens i närheten av klitorisen. Börja därför med att röra andra erogena zoner, så långt bort från klitoris som möjligt. Arbeta dig sen mot den allteftersom din partner blir mer och mer upphetsad. Börja med kyssar och tunga, rör dig ned över hennes kropp och använd dina händer för att smeka längs vägen.
Gå långsamt fram och ju närmar du kommer, desto mer sänker du farten. Dröj kvar vid hennes mage, höfter och innanlår. Rör vid och slicka hennes blygdben, medan du långsamt närmar dig målet. Men försök att undvika själva klitorisen, så länge hon står ut. Målet är att öka blodcirkulationen i området, eftersom det väcker upphetsningen till liv och gör att hennes jättekänsliga punkt blir ännu mer mottaglig för beröring – och öppen för orgasmer.
När din partner blir upphetsad så kommer klitorisen svullna upp och kanske framträda tydligare. Om din partner är redo för det, så kan du testa att försiktigt röra vid den. Men tänk på att vissa personer föredrar om du rör lite vid sidan om klitoris, t.ex. cirkulerande rörelser runt den eller gnuggande rörelser på ena eller andra sidan. Fråga din partner vad som känns bäst – en klitoris kan antingen vara vänster- eller högerorienterad.
Börja med lätta, milda rörelser. Du kan alltid öka trycket, hastigheten och intensiteten, beroende på hur din partner reagerar. Tänk på att det alltid är bättre att vänta tills din partner ber om mer, eftersom för mycket stimulation kan få henne att spänna kroppen och kan få klitorisen att tappa känseln. Det tar tid att charma en klitoris, men låt det ta den tid som det krävs – vi lovar att det blir bättre då.
Använd glidmedel!
När du försöker uppnå en klitorisorgasm är glidmedlet din viktigaste vän. Ett bra och mjukt glidmedel hjälper till att minska friktionen, samtidigt som det fungerar som en skyddande hinna mellan din och din partners hud. Du kan såklart också ta hjälp av din partners egen, naturliga smörjmedel, men vi rekommenderar att du alltid har ett bra glidmedel till hands. Testa till exempel det vattenbaserade glidmedlet från Kaerlig som är gjort av ekologiska ingredienser.
Var uppmärksam på kroppsspråket
Din partners kroppsspråk är ett av de bästa verktygen som du kan använda för att värdera om din charmoffensiv fungerar eller ej. Lyssna på din partners andning. Ökar den i tempo? Stönar hon av njutning, eller har hon plötsligt blivit tyst? Det kommer hjälpa dig att besluta om du ska fortsätta med det du håller på med, eller om du ska öka takten, sänka farten, eller kanske fråga efter mer feedback.
Du kan också leta efter andra fysiska signaler. Trycker din partner sin kropp mot dig? Särar hon med benen som för att be om mer? Eller har hon blivit spänd och försöker drar sig undan? Din partners kropp talar sitt tydliga språk, så var uppmärksam på vad den försöker säga till dig, och gör det till en vana att anpassa dig efter det, samt ställa frågor när du tvivlar.
Höj volymen
När klitoris är ordentligt upphetsad, så kan den i många fall hantera betydligt mer tryck, friktion och högre hastighet. Om din partner börjar närma sig denna punkt kan det vara ett bra tillfälle att verkligen höja volymen. Vad det innebär beror såklart på vad din partner gillar. Om hon föredrar extern stimulation kan du öka intensiteten där och prova mer friktion, vibrationer och tryck, eller en kombination av alltihop.
Du kan också lägga till intern stimulation med t.ex. en penis eller dildo. En del kvinnor njuter av att få g-punkten stimulerad vid den här tidspunkten och faktum är att g-punkten kommer vara mycket mer mottaglig för tryck och beröring när klitorisen väl är riktigt upphetsad.
När hon är riktigt upphetsat kan resten av din partners kropp dock upplevas som mindre känslig i jämförelse med klitorisen. Då kan det vara en bra idé att testa sig fram med lite mer hårdhänt stimulans av andra erogena zoner, såsom magen, brösten och rumpan.
Stress är inte vägen till orgasm
Det kommer inte råda några tvivel om huruvida du har lyckats charma dig hela vägen fram till den explosiva klitorisorgasmen – du kommer lägga märke till det när hon kommer. Men om det är något som inte är så trevligt, så är det att behöva stressa sig fram till slutmålet. För att riktigt charma en klitoris måste du få din partner att känna sig helt fantastisk, utan att ha något annat mål än det.
Dessutom kan det finnas många orsaker till varför orgasmen inte vill infinna sig vissa dagar – faktorer som stress, sjukdom, humör, medicin och mycket annat spelar stor roll. Så, ta det lugnt. Din partners orgasm handlar ju faktiskt inte om dig. Ditt jobb är att skapa möjlighet för henne att komma, men tänk på att om den slinker undan den här gången så är det kanske inte hela världen. Njut istället av varandras kyssar och smek, så kanske du kan charma dig hela vägen fram till en klitorisorgasm nästa gång.
Efter orgasmen
En orgasm kan vara en intensiv – och samtidigt en djupt känsloladdad – upplevelse. När den är förbi så kan det därför vara bra att ge din partner lite extra omsorg och uppmärksamhet. Med andra ord är det dags att kramas och kela. Se till att din partner känner sig trygg och väl omhändertagen. Detta förstärker din roll som charmör och hjälper din partner att på bästa sätt, långsamt sväva ned från den orgasmfyllda himlen.
Få klitorisorgasm med sexleksaker
Att lära sig charma en klitoris med händerna (och för partnern med munnen) är en viktig, sexuell färdighet som du absolut bör mästra! Med det sagt, så är det inget fel med att ta lite hjälp av den moderna teknologin.
Klitorisvibratorer är speciellt utvecklade för att stimulera klitorisen fram till en orgasm. Ett jobb som de för det mesta klarar både utmärkt och effektivt. De kan vara speciellt användbara om man har svårt för att nå klimax. Med en vibrator kan ni krydda till leken lite extra och handen/tungan får samtidigt chansen att ta en paus.
Testa till exempel en laddningsbar klitorisvibrator från det Skandinaviska märket Velve, som kan ge massor av intensiva orgasmer med sin sammetslena yta.
En vibrator kan således vara till riktigt god hjälp för att få klitorisorgasm. Men det är också viktigt att tänka på att det går att överstimulera klitoris om man använder vibratorn för mycket. Därför kan det vara bra att ta en paus från sexleksakerna lite då och då för för att bevara klitorisens känslighet, så man fortfarande kan komma vid en lätt beröring från t.ex. fingrar och tunga. Skulle du uppleva att din klitoris har blivit överstimulerad och känslolös, kan du behöva göra uppehåll med sexleksakerna i några veckor.
Om man har en mycket känslig klitoris kan en lufttrycksvibrator också vara en bra lösning, eftersom dessa inte rör klitorisen direkt. Istället använder de sig av tryck- eller luftvågor för att frambringa klitorisorgasmen. Det känns helt fantastiskt och orgasmen blir mycket djupare än med traditionella vibratorer. Testa t.ex. den exklusiva Womanizer Premium, som betraktas som sexleksakernas Rolls Royce.
Behövs det något mer för att tillfredsställa klitorisen? Då kanske du borde införskaffa dig en kraftigare vibrator från Magic Wand-kategorien. Dessa kraftfulla vibratorer är designade för att stimulera djupt nere i klitorisens inre. Om klitorisen kan tolerera en mycket hög intensitet så kan den här typen av leksak ge en helt mindblowing orgasm.
Om du letar efter något mitt emellan, kanske du borde kika på en minivibrator eller en fingervibrator, som har olika intensiteter, men där båda två kan ge intensiva och kraftfulla orgasmer.
Skillnaden på klitorisorgasm och slidorgasm
Kvinnor kan få orgasm genom att stimulera många olika kroppsdelar, som klitoris, slida, g-punkt, anus, ja till och med bröstvårtorna – och ingen av dem känns likadant. En del kan få alla typer av orgasmer, andra bara några, och så finns det de som har svårt att få orgasm överhuvudtaget.
Tänk på att alla är olika och det finns inte bara ett sätt som gör att alla kan uppnå orgasm. Men lyckligtvis kan de flesta nå sitt klimax genom träning och tålamod.
Frågan, som de flesta ställer, är dock vad är skillnaden på klitorisorgasm och slidorgasm. Generellt kräver slidorgasm mer övning och erfarenhet än klitorisorgasm.
Orsaken till detta är att klitorisorgasmen endast uppnås genom utvändig stimulation, medan slidorgasmen endast uppnås genom invändig stimulation. Detta kan ske antingen med hjälp av en penis, dildo eller fingrar, och hänger också samman med stimulationen av g-punkten, samt aktivering av muskulaturen i bäckenet.
Så ökar du känsligheten i klitoris
Är du en av dem som inte tycker att klitorisen är speciellt känslig, så finns det faktiskt några saker som du kan göra för att öka känsligheten i klitorisområdet.
Det kan finnas flera orsaker till att klitorisen är mindre känslig, men en av de vanligaste är om man har haft en bäckenskada i närheten av klitoris. Detta händer mest för flickor i skolåldern, som under lek faller ned på stången på klätterställningen, cykeln eller balansstången under gymnastiklektionen. Den djupa skadan kan bli ett stort hinder för klitorisens känslighet senare i livet.
Om något liknande har hänt dig, då kan vi rekommendera att införskaffa en mycket kraftig Magic Wand. Använd den 2-3 gånger i veckan i ca 6 minuter. Det kan vara en bra idé att använda den utanpå trosorna, eller med ett bra glidmedel för att skydda huden.
Du kommer kanske inte känna så mycket när du först börjar använda den, men med tiden kommer den bryta ned den ärrvävnad som kroppen har skapat för att skydda nerverna i din klitoris och de kommer vakna upp igen.
Använd vibratorn under kortare eller längre perioder, beroende på vad som känns bra för dig. Fortsätt behandlingen under 6-8 veckor. Därefter borde du kunna känna en skillnad. Det du gör är faktiskt en fysioterapi för underlivet.
En annan sak som du kan testa är att aktivera din klitoris mer under sexleken. Prova att sära på blygdläpparna lite mer eller dra tillbaka klitorisförhuden (hudfliken som ligger över klitoris) mot naveln, så att du kommer åt din klitoris bättre och kan stimulera den mer.
Du kan också testa en pepparmyntsbaserad klitorisolja, eller orgasmgel. Lägg en liten klick på fingret och gnid den över området kring klitorisen.
En klitorispump kan också hjälpa till att öka känsligheten i din klitoris genom att skapa ett vakuum omkring den, vilket ökar blodcirkulationen och får klitorisen att svälla upp mer.
Låt bli att jaga efter orgasmen
Det är dock viktigt att du inte jagar efter orgasmen. Många kvinnor föreställer sig hur den perfekta klitorisorgasmen ska vara, och hur den ska kännas för att vara ”riktig”. Men det är viktigt att förstå att det inte finns en ”riktig” eller ”felaktig” orgasm – de kommer alltid vara olika. Det kan vara allt från en liten sammandragning till en stark känsla som sprider sig i hela kroppen.
Om man går runt med en specifik föreställning om hur en klitorisorgasm ska kännas, då slutar det nästan garanterat med att man blir besviken. Därför är det viktigt att du är bekväm oavsett hur det är för dig, samt att du älskar dig själv och låter detta vara utgångspunkten.
Om din utgångspunkt är kopplad till frustration och otillfredsställelse över att inte kunna få orgasm, då kommer det automatiskt uppstå en blockering – och då blir det ingen orgasm.
Så jaga inte efter klitorisorgasmen, utan låt istället din nyfikenhet skapa en utgångspunkt. Och tänk på att du borde älska alla dina orgasmer – både de små, de kraftiga och även de du inte får. Det handlar om att vara i nuet och vara medveten om din kropp – annars lägger du inte märke till vad som faktiskt händer i kroppen på vägen mot orgasmen.
Viktigast av allt är att du inte ska mista tron på din vackra kropp och klitoris. Lek, utforska och gå på upptäcktsfärd över hela din kropp, så ska du se att du nog finner vägen till just DIN njutning.